Puhdasta ilmaa kouluun

Puhdasta ilmaa kouluun

Pandemian alussa luultiin yleisesti, että korona olisi melko vaaraton lapsille tai sen vaarallisuus olisi korkeintaa influenssan tasoa. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet oletuksen vääräksi. Mm. kesäkuussa 2022 JAMA Networkissa julkaistussa tutkimuksessa käy ilmi, että covidin vuoksi joutuu sairaalahoitoon huomattavasti enemmän lapsia kuin influenssan. CDC:n mukaan influenssa on vuoden 2004 jälkeen aiheuttanut Yhdysvalloissa 39-199 kuolemaa vuosittain, kun taas pelkästään vuonna 2021 koronaan kuoli yli 600 lasta . 

Koronassa ei kuitenkaan ole kysymys vain akuutin tautivaiheen vaarallisuudesta tai oirekuvasta. Lieväkin korona voi aiheuttaa long covidin tai jopa hyperinflammatorisen oireyhtymän, joka on harvinainen mutta erittäin vakava sairaalahoitoon johtava sairaus. Long covid taas ei valitettavasti ole harvinainen. Kesällä 2022 Naturessa julkaistun tutkimuksen mukaan 25% koronan sairastaneista lapsista kärsii long covidista. Oireita ovat mm. uupumus, päänsärky, kognitiiviset ongelmat, mielialanvaihtelut, suolistovaivat ja  hengitystieoireet. Yhdysvaltain tartuntatautiviraston mukaan covid-infektio lisää myös lapsien kohdalla harvinaisempien sairauksien, kuten ykköstyypin diabeteksen, sydänsairauksien ja munuaissairauksien, riskiä. Lisäksi verisuonitukosten riski on suurempi koronan sairastaneilla lapsilla ja nuorilla.

Koronavirus leviää hengitysilmassa aerosoleina kuten monet muutkin hengitystiesairaudet. Se leviää lasten keskuudessa täysin samalla tavalla kuin aikuisten välillä eivätkä koulut tai päiväkodit muodosta tähän mitään poikkeusta. Sisätiloissa aerosolit kerääntyvät sisäilmaan ja viruspilvet leviävät nopeasto, minkä vuoksi pelkkä fyysinen etäisyys ei riitä torjumaan tartuntaa. Ulkonakin voi saada lähietäisyydellä tartunnan, mutta riski on huomattavasti pienempi ilmanvaihdon hajottaessa aerosolipilvet. Kuten Aalto-yliopiston tutkijat ovat tutkimuksissaan osoittaneet, mitä pidemmän ajan ihminen hengittää ilmassa olevia viruspartikkeleita, sitä todennäköisemmin hän sairastuu. Siksi sisätiloissa on panostettava hyvään ilmanvaihtoon, koska siten voidaan alentaa hengitysilman viruspitoisuutta. Jo paljon ennen pandemiaa Kaliforniassa tehdyssä tutkimuksessa ilmeni luokkahuoneen tuuletuksen vähentävän sairauspoissaoloja. Jos ikkunoiden avaaminen ei riitä tai ole mahdollista, sisäilman laatua voidaan parantaa HEPA-suodattimilla.

Kuten tutkimukset osoittavat, voimme hidastaa huomattavasti koronaviruksen leviämistä panostamalla ilmahygieniaan. Esimerkiksi viime keväänä julkaistussa italialaistutkimuksessa todetaan riittävän ilmanvaihdon vähentävän merkittävästi koronatartuntoja koulussa. Kouluissa kaikki tartuntataudit leviävät äärimmäisen helposti. Tästä syystä ulkomailla on paljon kouluja sekä vanhempainyhdistyksiä, jotka ovat satsanneet hyvään ilmanvaihtoon luokkahuoneissa. Esimerkkinä vaikka Cervantes Eskolako Gurasoak  Espanjan Bilbaossa. Siellä vanhemmat ja opettajat yhdessä ovat kehittäneet projektin "Aire renovado, aulas más seguras" ilmanvaihdon parantamiseksi. He mittaavat luokkahuoneiden CO2-arvoja. Samalla tavalla toimitaan Hollannissa, jossa CO2-mittauksista on tehty kouluissa lakisääteisiä covid-tartuntojen vähentämiseksi. CO2-mittarit mittaavat uloshengitysilman määrää sisäilmassa. Tämä korreloi ilman viruspitoisuuden kanssa, jos samassa tilasi on viruksen tartuttaja. Myös Australiasta löytyy CleanAir Schools -projekti.

On huomattava kuitenkin, että ilmanvaihto auttaa parhaiten, kun samaan aikaan huolehditaan riittävästä fyysisestä etäisyydestä. Sisätilaan voi myös syntyä katvealueita, joissa ilma ei vaihdu. Näissä tapauksissa HEPA-suodattimista on paljon apua. Myös maskeja voidaan tarvita, jos yhteisössä esiintyy paljon koronaa. Maskeista FFP2-maskit suodattavat parhaiten viruspartikkeleita. Siksi FFP-maskia käyttävä voi oleskella huomattavasti pidempään samassa sisätilassa sairaan henkilön kanssa itse sairastumatta. FFP-maskin etuna on myös sen uudelleenkäytettävyys.


Lähteet:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2793366?utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_term=061522

https://www.nature.com/articles/s41598-022-13495-5 

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7131a3.htm?s_cid=mm7131a3_w 

https://www.aalto.fi/fi/uutiset/ville-vuorinen-hengitysilman-parantaminen-on-avain-pandemian-torjuntaan 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ina.12042 

https://www.reuters.com/world/europe/italian-study-shows-ventilation-can-cut-school-covid-cases-by-82-2022-03-22/ 

https://www.inside.unsw.edu.au/innovation-and-engagement/unsw-research-highlights-the-urgency-installing-effective-air-filtration 

 

Luo kotisivut ilmaiseksi!